Friday, January 21, 2011

Pertama Kali Saya Buat Tutorial


Assalamualaikum. Dua tiga hari ni kawan-kawan request tutorial, Saya sebenarnya tak pernah lagi buat tutorial blog tapi insyaAllah saya akan buat apabila kawan-kawan request bak kata sesetengah blog sharing is charing. Kita buat satu per satu yew. Toturial ni berkenaan cara menukar URL blog lama kepada URL baru. Request ini dari en major.






Ok kita mula dari step 1. login blog anda macam biasa.

Step ke2 pergi ke Setting.

Akan keluar begini.

Pilih dekat Title tu dan tukar kepada Title baru untuk blog anda. Contoh: Dulu saya letak Title : Perjalanan Seorang Anak Bugis. Sekarang ellang Design || Kesinambungan Metafora ||

Descrition tu anda boleh letak apa-apa sahaja yang anda ingin kan.

Dapat tak ikut stap ni, kalau dapat kita teruskan yew. Tengok publish dekat sebelah basic dan klik pada publish itu.

Dia keluar macam begini.

Swish to : Costum domain (ini sila abaikan melainkan anda ingin beli domail [dot]com dan sebagainya) terus pergi ke blog'spot address. Ok ini untuk URL baru anda contoh http://ellangdesign.blogspot.com. Kemudian masukkan Word Verification dan Save Settings.

Ok anda sudah berjaya menukar URL baru dari blog lama anda dan semua post lama masih tersimpan di blog baru anda.

Sudah tentu URL lama anda ada di blogrolls kawan-kwan bukan? macam mana dorang nak jejak anda sedangkan URL blog anda bukan lagi URL lama. Ok ikut step ini pula.

Pergi ke Dashboard 

Dia keluar macam ini kan?

Klik pada Create a Blog dan kemudian buat satu akaun blog bertajuk (Tajuk blog lama anda) contoh : Perjalanan Seorang Anak Bugis dan gunakan URL lama anda contoh : http://skymobileirc.blogspot.com. (ikut step seperti mula-mula anda buka akaun blogspot. 

Sudah siap? dia akan keluar macam gambar di bawah ni.

Akan keluar seperti ini (dua akaun blogspot)

Ok anda sudah memubuka akaun mengunakan URL lama seperti contoh di atas. Klik pada new post di blog lama anda dan buat Topik Pemberitahuan bahawa blog lama anda sudah di tutup dan sila masukkan URL baru du entry tersebut untuk memudahkan pelawat yang belum tahu URL anda menjejaki anda.

Sila lihat contoh Disini

Ok semua sudah selesai.. Semoga berjaya :)

***
Nota Kaki : Klik pada gambar untuk pembesaran.

Artikel yang berkaitan



3 comments:

  1. Lepas ni bolehlah tunjuk kpd akak yg tak berapa pandai ttg masukkan banner org di sidebar dan buat
    giveaway banner.

    Thanks..

    ReplyDelete
  2. samada yg guna picture atau text,..

    ReplyDelete
  3. ok kak nor.. nanti saya buat kan tutorialnya..

    ReplyDelete

 
© Copyright and Design by ellang
..:| Hak cipta terpelihara oleh http://ellangdesign.blogspot.com |:..