Thursday, March 3, 2011

Muskil Tentang Ikan Kelah

Assalamualaikum dan salam hormat buat semua pembaca blog, macam biasa lama tak update blog. ok entry kali ini berkenaan ikan kelah. Apa itu ikan kelah? saya pun tak tahu huhu..

Sebenarnya di sini saya nak minta sedikit pandangan sama ada ikan yang dekat bawah ini ada lah ikan kelah atau bukan sebab saya tengok dengat internet ada bermacam-masam spesis ikan yang seakan-akan dengan ikan kelah, ada juga artikel yang mengatakan bahawa sekiranya seseorang itu tidak mahir tentang kelah dia menganggap semua ikan jenis ikan kelah.

Ikan ini saya bela beberapa bulan lalu, saya pancing dekat sungai dalam hutan dan saya dapati ikan ini semakin banyak dekat kolam. Ini bermakna ikan-ikan saya saya letak dalam kolam tu telah bertelur.

Antara gambar yang saya dapat tangkap.

 
Seekor berwarna kehijauan dan mempunyai garisan warna yang cantik di tengah-tengan badan dan sirip berwarna coklat manakala yang seekor itu berwarna silver dan sirip berwarna kemerahan.

 
Warna kuning keemasan dan garisan tengah badan berwarna kekuningan, sirip warna puti melainkan ekor yang berwarna merah. Bibir ikan ini pendek sikit berbanding yang di atas tadi dan misai panjang.

 
Pandangan daripada bawah ikan.


Ada juga di antara anaknya mempunyai warna tompok-tompok hitam seperti tompok ikan flower horn dan ada juga yang keseluruhan badan berwarna silver.

Jadi, disini saya harap kawan-kawan boleh membantu saya dan tinggalkan komen dekat bawah sama ada ikan ini ikan kelah atau bukan. Pertolongan anda sangat-sangat saya harapkan. Terima Kasih.

P/S : sesiapa nak ikan ini boleh datang rumah saya ambil yew, cantik di buat ikan hiasan yang di letakkan di dalam akuarium kerana sisiknya yang berkilau, goreng pun sedap sebab kurang tulang.. huhu..

Wednesday, February 23, 2011

Sandarkan Pada Kenangan

Assalamualaikum, korang semua sihat tak? harap-harap sihat lah yew. Sekarang ni saya dah tak aktif sangat di dunia blogspot, bukan blogspot je tapi semua laman sosial macam facebook, myspace, rakanku, friendster, netlog dan forum-forum melayu. Hurm..bila kita join laman sosial macam ini banyak benda baru yang kita dapat kan? kawan saya ada yang dah kawin sebab bertemu jodoh di ruangan sosial. Alhamdulillah.

Ok, tadi saya try buka friendster, huh!! rindu rasanya nak menjengguk kawan-kawan di sana tapi malangnya semua kawan-kawan dah tinggalkan friendster (mesti beralih ke facebook punya) macam biasa, dulunya saya di kenali sebagai KucingMalas dan sebelum ini pun blog saya tersenarai sebagai KucingMalas bukan ellang yew.
Member-member selalu post kat status gambar kucing hehe perli lah tu.


Antara gambar yang saya Print Skrin dari Friendster.

Awek jew yang ramai komen status, kalau lelaki tak minat langsung nak komen status lelaki huahuahua.. Saya pun sama juga, nak komen status awek jew kalau status lelaki pandang sebela mata lalalalala..

 
Gambar comot.
Dulu saya tak suka sangat amik gambar ni huhu tak pandai nak drees up, kalau nak tangkap gambar pun kat tempat orang tak ramai macam toilet, dalam kelas masa rehat dll lah :d

 

Bestnya dekat friendster ni kita boleh tukat layout mengikit cita rasa kita, tak lah bosan sangat tengok page member-member kan macam myspace jugak.

 

Member saya kat friendster tak ramai ada 144 orang jew dan mejoritinya adalah awek (Normal lah tu kan sebagai lelaki) Okey kenapa saya boleh tinggalkan friendster? Sebenarnya saya dapat ramai invite agar saya join facebook, saya pun tak tau apa itu facebook? dengan bantuan kawan-kawan akhirnya saya mahir di facebook dan tinggalkan friendster. HuHu..

Antar invite yang saya terima

dan kali terakhirnya saya online di friendster..

Post status kali terakhir 09/06/2009 huhuhu..

okey nk choooouw dulu~

Saturday, February 19, 2011

Our Celcom Our Sale

 Assalamualaikum. fuh!! sudah 4 hari tak update blog dan traffik merudum gila-gila anggaran 20-25 orang jew yang melawat walaikum dekat shoutMix massage banyak di terima, saya tahu itu angkara auto blogwalking. Auto blogwalking ini sebenarnya tak bagi kita apa-apa traffik dan dia orang pula nak traffik lebih. Saya sedang bertunggkus lumus cara cara ban auto blogwalking ni kebanyakannya blog dari indonesia. Siapa tahu caranya boleh lah berkongsi ya.



Okey entry hari ini berkenaan The Sale yang di anjurkan oleh celcom. Saya memang pengguna setia kepada celcom walaupun kadang kala celcom memeningkan kepala saya dengan line broadband yang sengal. Saya ada join peraduan The Sale dimana kita di kehendaki mengumpul token untuk mendapatkan vaucer. Vaucer ini kita akan tukar dekat cawangan celcom dengan hempon. Hempon ini bukan percuma yew, nak bagi pembetulan sikit sebab mungkin ada yang kurang faham dalam tempoh promosi, kita hendaklah mengumpul seberapa banyak token.

Cara mendapatkan token :-
a) Berapa lama kita guna celcom. 1 tahun bersamaan 1 token.
b) Penggunaan kredit. Setiap penggunaan topup RM100 bersamaan 1 token.

Jumlah token terkumpul dan vaucer :-

 

Dibawah ini antara hempon yang di tawarkan.

 


 



Memandangkan saya dah ada hempon blackberry, so target LG Optimus 7sebab hempon ni menggunakan perisian window, lebih kurang macam HTC dengan Dopot. Nokia C3 tu okey jugak tapi warna pink lak huhu. Meh la join reramai.... Untuk maklumat lanjut boleh dail *118# dan pilih nombor 4 iaitu The Sale (untuk pengguna celcom atau layari laman web celcom dan pilih Our Celcom Our Sale. Okey terima kasih kerana menghubungi celcom care line, ada apa-apa lagi yang boleh saya bantu? (Macam operator 1111 celcom lak) C U Latter...

Monday, February 14, 2011

Salam Maulidur Rasul

Bismillahirohmanirohhim... Assalamualaikum, Hari ini (15/02/2011) kita menyambut Maulidur Rasul. Apa maksud Maulidur Rasul, kenapa pula kena sambut? okey Mualidur Rasul bermaksud hari bersejarah keputeraan Nabi Muhammad. Entry kali ini sangat pendek berbanding entry lain sebab hari ini exlusif punya entry hehe.. Cuma nak ucap Salam Maulidur Rasul buat semua blogger dan semua umat islam dan semoga hari ini adalah satu platform untuk kita berhijra kepada perubahan yang boleh menjauhkan kita kepada keburukan. Amin...

 
gambar dari google

Mari kita baca sedikit sajak yang bertajuk Muhammad s.a.w kebanggaanku.


Ya Allah ya Rahman ya Rahim
Aku bangga menjadi umat
Muhammad s.a.w
dihormati kawan
dicintai semua makhluk
Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim
Aku bangga menjadi umat
Muhammad s.a.w
Baginda pejuang cita-cita yang berani
tak pernah menyerah
tetapi berhati tawadhu'
mulia dan tabah
Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim
Aku Bangga menjadi umat
Muahmmad s.a.w
Baginda seorang jeneral peperangan
terus berjuang
walaupun baginda
sendiri luka-luka berdarah
Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim
Aku bangga menjadi umat
Muhammad s.a.w
Baginda pemimpin yang hidup sederhana
Ketua Negara yang tak kenal istana

Sunday, February 13, 2011

Jom Belajar Progaming


Assalamualaikum, korang semua sihat tak? harap-harap sihat lah ye, entry hari ini adalah berkenaan programing, korang mesti sudah biasa dengar kan? ha yang korang selalu buat widget-widget dekat sidebar blog itu namanya script java dan html, dia orang ni adik beradik dengan programing. (huik boleh jadi cekgu tak?)

Okey hari ini kita nak belajar tentang OOP, ha mungking ramai yang belum tahu atau terkeliru dengan apa itu OOP. Okey OOP ni maksudnya pengatucaraan yang sama seperti yang maksud saya C/CC+ dan java dekat atas tadi tu.

Okey daripada program ini kita boleh buat jam, buat aplikasi permainan kanak-kana dan banyak lagi, best tahu belajar programing ni, Ramai yang tanya saya ni grafik designer ker? eh tak lah, cuma ada asas-asas multimedia macam photoshop, photoscape dan lain-lain yew. Saya lebih kepada programing daripada design, setakat ini saya sudah menghasilkan program penempahan tiket bas di terminal kota kinabalu, program milti lavel marketing dan beberapa lagi.

Okey kembali kepada topik tadi, kalau kita nak buat susuatu aplikasi jangan terlalu ikut teori sebenar sebab benda ini senang sangat, apa yang perlu cuma kita pikir secara logik. Sebagai contoh kita nak buat goreng pisang, jadi kita kena ada pisang, tepung, minyak dan macam mana nak goreng? mesti ada kuali dan gas kan? betul tak? macam itu juga lah programing ni.

Okey kita teruskan pembelajaran pertama mengenal objek dalam OOP.

jiranA = new object ();

oh ya sebelum itu, untuk buat sesuatu program kita kena buat dalam bahasa inggeris ok, sebab software tidak detec bahasa melayu. tapi jangan risau senang je.

Di atas itu kita ambil conth sebagai objek, dan kita tambahkan sedikit properti dalam objek tadi.

jiranA.name = "ahmad" ;
jiranA.umur = 29;

so nanti dia akan jadi jiaran A mana dia ahmad dan berumur 29 tahun. kihkihkih, senang kan, macam makan aiskrim. okey kita panjang kan sikit kita punya program.


jiranA.name = "ahmad" ;

jiranA.umur = 29;

jiranB = new object () ;
jiranB = "ellang"
jirangB.umur = 23 ;
jiranB.kegemaran = "aiskrim" ;

dan dia akan keluar dua subjec seperti :-

ahman berjiran dengan ellang, umur ahmad 29 manakala ellang umur 23 dan ellang menggemarkan aiskrim.

ahmad tak ada kegemaran tau sebab kita tak tulis dalam program kita.

okey sampai sini je dulu pembelajaran kita, panjang umur nanti saya ajar yang ladi advance okey. Jangan pening-pening tau..

see u latter :)

Organisasi Maya

 
Kewujudan teknologi rangkaian komputer dan telekomunikasi telah membantu syarikat-syarikat mengkoordinasi keupayaan yang teragih secara geografi kepada Organisasi Maya.
“Collaborative Application” seperti persidangan berasaskan komputer, perkongsian pangkalan data, perkongsian aplikasi, pengurusan aliran kerja, pengurusan projek dan persidangan video boleh digunakan unutk menyokong penggunaan yang teragih bersama-sama.
Sistem kerjasama mewujudkan persekitaran kerja di mana individu dalam oranisasi boleh berinteraksi, mengumpul kemahiran dan berkongsi maklumat serta pengetahuan.

-Definisi Organisasi Maya
Organisasi bermaksud “komponen-komponen yang bertugas (termasuklah komponen manusia dan komponen-komponen lain seperti peralatan dan perkakasan) bagi mencapai sesuatu matlamat.”
Maya bermaksud “ keadaan yang wujud tanpa persekitaran fizikal”
Pentadbiran bermaksud “menjalankan sesuatu urusan berasaskan kepada tugas dan tanggungjawab”.
Elektronik bermaksud “menggunakan ICT bagi menggantikan kerja yang dilakukan secara manual.”Kolaborasi bermaksud “perkongsian dan kerjasama bagi mencapai sesuatu objektif:
Organisasi Maya membolehkan manusia berhubung di antara satu sama lain tanpa perlu hadir secara fizikal pada satu-satu lokasi dan di hubungkan dengan menggunakan rangkaian komputer.
Organisasi maya juga bermaksud “rangkaian sementara yang terdiri dari syarikat, pembekal, pelanggan dan pekerja yang dihubungkan oleh teknologi maklumat dan komunikasi, dengan tujuan untuk menghasilkan produk.”

Friday, February 11, 2011

Saya Kah Mat Rempit Yang Ketagih Sex?

Topik lucah ker ni? eh maaf, ini bukan topik semata-mata nak tingkatkan reputasi blog ini cuma sekadar ingin
berkongsi pengalaman sahaja. orang macam saya ni duduk kampung jew dan guna kenderaan harian bermotosikal, memang padan kan? tapi situasi ini sering di salah ertikan oleh sesetengah warga tua, maksud saya orang-orang yang sudah berumur macam makcik-makcik dan pakcik-pakcik.  Bila gunggang motor tiptop, suara power, tayar sotong dan rim 17 kita akan di labelkan sebagai mat rempit. Mat rempit! yang dorang tahu budak motor, lepas itu melebalkan mat rempit ini seorang yang ketagih sex, 

Request Header Dari ToyolKiut

Assalamualaikum dan selamat petang, terima kasih pada pengerusi majlis, tuan pengetuah dan semua yang ada di sini. Alhamdullilah berkat daripada usia yang panjang, disini kita bersama lagi. Berdirinya saya di sini, sebab tiada kursi dan kalau ada kursi dah tentu saya duduk.  Okey, saya tak nak cakap banyak sebab masa mencemburui kita untuk beramas mesra bersama.

Hari ini nak post ToyolKiut punya header pula, huik sudah beberapa hari tidap post pasal header kan? almaklum lah di sini masih musim hujan, bila hujan line internet faham-faham lah kan.

Saiz header 950x300=72plx.


Okey, saya mahu pergi bagi makan ikan dulu, sudah mahu malam nanti kalau sudah malam mata ikan sudah tidak menengok. berapa banyak sudah dah? hehe.. bubay aLLs..

P/S: entry ini ayat merapuh.. huhu.. apa-apa pun sila tinggalkan komen di bawah :)

Thursday, February 10, 2011

Tips Menjaga Bateri Laptop Agar Tahan Lama

Usia laptop yang semakin lama menyebabkan ketahanan bateri yang tidak kuat dan ada di antara laptop kita sudah tidak boleh on tanpa di charge, wah ini dah jadi personal computer sebab tak boleh on bila tak ada elektrik. laptop saya sudah berusia 3 tahun dan kondisi bateri masih bertahan selama 4.30 jam bila beteri penuh.

Disini saya nak bagi beberapa tips untuk menjaga ketahanan bateri laptop kita agar masih boleh bertahan dengan baik walau pun usia laptop kita lama, tak lah kena ada elektrik baru boleh on. [ayat tunggang terbalik dah ni]

Wednesday, February 9, 2011

Mengembalikan Folder Option Yang Hilang

Assalamualaikum, sedar tak sedar dunia semakin berteknologi, virus komputer semakin menjadi-jadi, mungkin kita pernah terkena folder option dekat tools kita hilang kan? saya lupa nama virus ini tapi yang pasti dia di kategorikan sebagai  brontok. Saya nak ajar korang cara paling senang untuk mengembalikan folder option guna software, korag boleh juga guna run tapi saya tak nak ajar benda susah lagi-lagi korang yang baru dalam bidang komputer ini. Terus download RRT vertion 1.0.4 kemudia install macam biasa dan dia keluar macam ini


pilih pada tools yang ingin di baiki kemudian klik pada Apply. Restat kemputer korang dan lihat halisnya, Komuter korang dah kembali kepada yang normal.

P/S : saya baru jew terkena semalam huhu..

Tekanan Darah Rendah


Tekanan darah rendah atau dikenali sebagai hipotensi adalah keadaan tekanan darah yang lebih rendah dari tekanan yang diperlukan oleh tubuh, sehingga setiap organ dari badan tidak mendapat aliran darah yang cukup dan menyebabkan timbulnya gejala hipotensi. Tekanan darah seseorang adalah berbeza. Ini kerana ia membabitkan kawalan utama otak, jantung, buah pinggang dan ransangan di dalam salur darah. Sesetengah pakar mentakrifkan tekanan darah rendah sebagai tekanan darah sistolik (tekanan darah semasa jantung mengepam) kurang daripada 90 mmHg dan tekanan diastolik (tekanan darah semasa jantung berehat) kurang daripada 60 mmHg.

Nak Bagi Anugerah Dekat ToyolKiut

Assalamualaikum, sekali lagi saya terlambat post entry dan sepatutnya saya post pagi tadi. Okey, okey dan okey kita terus pada apa yang saya nak sampaikan di sini, nak ucap ratusan, ribuan dan jutaan terima kasih pada cik ToyolKiut @ TK sebab rajin komen entry dalam blog ini. Sehubungan dari itu saya berbesar hati nak bagi anugerah.. wah! ini kali pertama ellang Design keluarkan anugerah, anugerah apa? hehe anugerah pengkomen terbanyak dalam blog ellang. Saya pun dah tampal anugerah ini di sidebar blog ellang Design dan link kan ke blog ToyolKiut bertujuan menyenangkan pengunjung blog ellang design terus ke blog ToyolKiut.Rasa macam nak kenal lebih rapat lagi dengan cik ToyolKiun ni. huhu nak kenal ker, nak ngorat? okey dekat bawah ini ada art anugerah untuk ToyolKiut.




ToyolKiut, terima kasih banyak-banyak.. hehe. okey nak out kejap. c u latter.

Monday, February 7, 2011

Request Header Dari ateynBella & Hana Baharom's

Assalamualakum, terus kepada topik utama lah yew, macam biasa ellang dapat request header dari kawan-kawan, kali ini header cik AteynBella dan cik Hana Baharom's. Sebenarnya header ni dah lama siap cuma nak post tu yang lama sebab line asyik sengal je. Semua header sudah siap cuma malam ini saya post dua sahaja dan selebihnya esok malam atau lusa malam bergantung pada line.

Okey header cik Hana Baharom's bersaiz 800x400=72pxl.


Dan dibawah ini header cik AteynBella bersaiz 900x500=72pxl


Tahu juga kan macam mana nak install. Klik bagi besar dulu kemudian save dekat lappy, lepas itu pergi ke blog install macam biasa. okey masa untuk meronda-ronda di alam maya. c u latter ya.. bubye! :)

Sunday, February 6, 2011

Blog Pilihan Malaysia

Assalamualaikum dan selamat petang semua, korang sedang bercinta? atau hidup bahagia bersama suami/isteri anda @ sedang meniti saat-saat bahagia pertunangan anda? okey, korang boleh join segmen dekat Blog Pelihan Malaysia bertajuk ucapan romantik untuk kekanda/adinda.

Saya nak tolong BPM promot segmen dia, asyik promot korang punya blog jew, bila nak promot blog ellang? haha. tak ada lah, gurau jew.

okey dekat bawah ini atara syarat-syaratnya :-

Okey untuk segmen ini ellang kena ban. huik kenapa? sebab ellang tak ada buat hati pengarang jantung, macam mana nak ucap kan hehe. okey, ellang nak gi makan kejap kelaparan sudah ni :)

Saturday, February 5, 2011

Jangan Salahkan Pengunjung Kalau Blog Korang Memang Menghalau Pengunjung Keluar

Uik panjangnya tajuk entry laki ini, macam tak puas hati jew!! eh, maaf lupa bagi salam. Assalamualaikum buat semua kawan-kawan, makcik-makcik, kakak-kakak, abang-abang dan semua lah yang terlibat. Entry ini dah lama nak post cuma malas nak kecoh-kecoh kan.

Maaf sekali lagi, mungkin saya tidak layak menegur blogger-blogger yang lain tapi untuk kebaikan kita bersama, saya cuba juga untuk menegur kesalahan blogger-blogger ini dan walaupun dia blogger lama jangan anggap kamu dah terlalu otai.

Kenapa korang selalu halau pengunjung keluar dari blog korang? macam nama korang menghalau? okey, korang guna No right klik dan menasukkan massage yang bukan-bukan. Ada blogger yang saya jumpa massage dia berbunyi macam ini "herm!! nak copy ek? p mampos la ye :)" wah yang buat ini message lah yang pigi MAMPOS! marah?

Right klik bukan semestinya orang nak copy entry korang, mungkin dia nak buka new tab untuk link lain. Kita manusia di kurniakan akal fikirang, so fikir secara resonal lah, kalau korang takut sangat entry korang kena copy, korang pergi jew laman web protection no copy tu masukkan alamat blog korang than korang boleh tengok dekat situ siapa-siapa yang copy entry korang kan senang.

Bila korang letak No right klik pda blog automatik pengunjung tak dapat buat new tab untuk link lain dan bila pengunjung klik link tersebut maka outomatik pengunjung sudah keluar dari blog korang. Cuba fikir orang lain juga beb. tapi kalau memang korang suka blog korang di tinggalkan macam begitu teruskan lah.

Okey saya nak ajar korang macam mana supaya pengunjung masih berada di blog korang walaupun pengunjung itu membuka link yang ada di blog korang.

Contoh perbezaan link ke blog 01ellang dan link ke blog 02ellang yang ini

Bila korang klik pada 01ellang tu mana pengunjung akan tinggalkan blog korang dan pergi ke blog 01ellang.

Mana kala bila korang klik 02ellang yang ini warna biru kat atas tu maka pengunjung masih berada dalam blog korang dan 02ellang yang ini akan terbuka di new tab secara automatik jadi di sini pengunjung korang tak hilang.

ini kod untuk new tab tadi :-

<a href="http:ellangdesign.blogspot.com">01ellang </a>

cuma tambah "target="new" di hujung url ellangdesign.blogspot.com

Contoh :-

<a href="http://ellangdesign.blogspot.com"target="new">02ellang yang ini </a>

Okey, sapa nak tingkatkan pengunjung blog blog ikut cara yang ellang buat ni, pada yang tak nak ikut terpulang pada diri sendiri. Saya cuma betulkan kesalahan yang di buat. Lastly, ilmu untuk di kongsi bukan untuk di simpang :)

Friday, February 4, 2011

Baru Belajar Tangkap Gambar

Assalamualaikum dan salam 1 malaysia dan indonesia. Hari tu saya ada pergi air terjun ikut family dan try tangkap gambar menggunakkan nikon C L100. Gambar dekat bawah ni semua guna setting permandangan original + flash. Saya tak nak edit biar korang tengok sendiri cantik ke tak guna nikon C L110, tapi kalau saya edit guna photoshop ni comform boleh tipu cakap guna nikon D3000 :)








Pencarian Blog Tercantik Pilihan Blogger 2011 Di 2DayBlogger


Assalaualaikum [x jawab dosa] Tadi time blogwalking ada kawan ajak join kontest Pencarian blog tarcantik 2011 di blog encik 2DayBlogger. Tertanya-tanya dalam hati, cantik ker blog ini yew? template macam denosour nak bersalin jew huhu, boleh dapat ker antara yang 10 tercantik? banyak blog malaysia cantik-cantik. Tapi tak apa lah kan memang adat permainan yang kuat menang yang tak kuat tuh terima jew lah kekalahan yew. eh sapa cakap adat permainan macam tu? nama tau rezeki yang kecik tu menang, mana lah tau time-time perjawanan tu si besar sakit perut? ha? kan.. apa yang kan? huhu.. 

Okey saya try join juga, kontest ini kena undi juga nanti jadi meh ramai-ramai undi blog ellang Design ni supaya dapat tersenarai 10 blog tercantik 2011. saya undi saya belanja KFC. tapi orang-orang area sandakan jak lah ye.. sandakan sabah sebab senang nak ajak kuar kalau jauh alamatnya tak dapat belanja lah yew.. :p

Korang..korang dan korang boleh join kontest ni, blog tak cantik pun tak ape, suppot kawan bah.. kita kan 1 malaysia.. hehe jadi en 2DayBlogger pun kawan kita kan? hohoho.. korang boleh jenguk-jenguk syarat kontest ni dekat blog 2DayBlogger.

Nota kakitangan : ayat di atas bercampur deang bahasa sabah. jadi jangan pening-pening.. kalau tak faham abaikan je :p

Thursday, February 3, 2011

ellang Design Hak Milik Sepenuhnya Oleh ellang

Assalamualaikum. sudah 3 hari tak berblogwalking, trafik memang merudum gila sampai hilang akal huhu. Blogwalking jew nyawa untuk blog ini, tak apa lah lepas ni boleh buat aktiviti blogwalking. Herm.. tengok topik tak? hehe.. cuma nak bagi tau blog ellang Design dah jadi hak milik kekal oleh ellang.

Template biru yang tak seberapa cantik ini di buat oleh ellang sendiri dan bantuan dari yahoo dan google.
kalau sebelum ini ellang guna template percuma dari blogger, ini bermakna ellang masih menumpang dengan blogger kira macam perkongsian lah kot hehe.

Hari ini ellang dah tak kongsi dengan blogger lagi sebab semua design dalam blog ini adalah hak milik ellang. eh.. kejap..kejap.. masih menumpang lagi, tumpang domain blogspot huhu. tak pe nanti ada duit nak beli domain sendiri baru lah nampak macam profesional kan?

okey. pokok pangkalnya yang paling penting dekat footer bawah tu ada tulis copyright and design by ellang dan itu menandakan blog ini milik ellang, kalau dulu tulis design by ellang, powered by blogger kan? ha.. makanya  blog kita berkongsi dengan blogger huhu.

okey [berapa banyak okey dah?] nak buat sesi lawatan blog ke blog pulak.

daaaaa... c u latter :p

Wednesday, February 2, 2011

Request Header Dari Gilang Fatwa Community

Assalamualaikum, okey-okey terus pada topic utama sebab tuan punya header dan 3 kali tanya bila header dia nak siap. Sebenarnya header ini dah siap 3 hari lepas tapi memandangkan line interner rumah saya ada masalah sikit mungkin disebabkan hujan, Jadi saya minta maaf banyak-banyak sebab lambat post header untuk Gilang Fatwa Community. Saya dah tinjau blog Gilang ni ada 1 masalah yang saya hadapi iaitu template blog ni menggunakan header background jadi saya mengambil keputusan untuk cut background bahagiah header dan ubah sikit-sikit sebab kalau nak di ikut ni kena buat sekali dengan background. Sebelum ni saya memang tak pernah lagi buat background takut salah pula kan. okey dekat bawa ni header yang saya buat bersaiz 990x160=72pxl.

 


http://lh4.ggpht.com/_qOIS4iTNHIU/TUk24WrNbMI/AAAAAAAAAhg/zVWuSbltahg/s640/gilangfatwa_header.png

Okey saya nak out dulu, nak gi cari awek haha.. bubay...

Kesinambungan Metafora


Assalamualaikum buat semua, Sudah 3 hari tidak update entry baru. Selesema melanda, yelah musim hujan ni kan banyak penyakit datang yang tidak di undang. Sebenarnya saya tidak ada idea nak tulis apa hari ini cuma memunaikan syarat jew lah kan. Saya ada dapat message dekat shoutMix chat tu tentang pertanyaan ellang Design ni lelaki ker perempuan? Saya rasa banyak dah gambar saya letak dalam blog ni kat kan tak tahu lagi huhu. Saya lelaki lah, tak pernah lagi tukar jantina ke wanita. Mungkin dia baru pertama kali masuk sini kot, itu yang dia tanya tu.

Nak tulis apa lagi ni? huik ketandusan adie betul hari ini. kejap lagi nak format komputer adik tapi driver banyak kurang CD microsoft pun tak tau pergi mana, dia balik kampung kot. Hari tu letak dalam kotak tapi tadi tengok dah tak ada.

Tadi buka stor ada tiga biji komputer tak guna pentium 3 dan 4 dah berkarat-karat dah. sayang oh.. ingat nak jual tapi lagi sayang kalau jual, tak ada untuk santapan mata bila dah tua nanti dan ada 1 laptop compaq tak guna, laptop lama pentium 3 juga, ha yang ini bole derma dekat anak-anak yantim piatu.

Seharian ini layan PS2 sebab line sengat tahap siput nak gi jumpa awek dia, eh siput pun pandai bercinta tau bukan manusia jew (apa yang si ellang merepek ni) nak layan gitar suara tak sedap almaklumlah selesema, kalau tak, suara bon jovi pun kalah (poyo jew si ellang ni). okey lah, nak buat sesi lawatan ke blog kawan-kawan pula sebelum turun bawa baiki komputer adik.

 
Gambar membuktikan yang ellang lelaki ^-^

Sunday, January 30, 2011

Nota Terakhir Buat Bekas Kekasih dan Izwan


 Bissmillahirahmanirahhim. Assalamualakum dan selamat solat subuh yelah kalau dekat KL jam 6.00 pagi mesti misih subuh kan? berlainan pula di sabah ni orang dah siap-siap start kereta nak pergi office kalau budak sekolah sidang pagi dah pergi sekolah jam 5.30 pagi tadi, jam 6.05 loceng dah bunyi menandakan masuk kelas.

Sebenarnya ellang bukan nak cerita pasal waktu dan aktiviti orang-orang di sabah pada masa ini. Cuma nak cerita semalaman ini ellang tak tidur, dalam sekirang jam 11.30 ellang dapat satu panggilan yang memang tak pernah di duga. +6013****** nombor telepon tak di simpan sebagai kenalan tapi ellang tahu nombor siapa yang memanggil.

Saya tarik nafas dan hembus kemudian tekan butang hijau dan bagi salam. suara itu saya sangat pasti dia bekas kekasih. Suaranya sayup-sayup kedengaran seperti mahu sampaikan sesuatu. Rupanya dia baru sahaja bergaduh dengan kekasih barunya. Dia meluahkan semua masalahnya. Huh berat juga sebab kekasih barunya selalu tidak faham situasinya. Bekas kekasih saya cerita, pakwe baru dia macam masih sayang pada bekas makwe lama dia. ini pun baru lepas dia telepon tadi (mengantuk)

Dia mula membandingkan saya dengan pakwe barunya, kata pakwe dia tidak sebaik saya. Saya cuba bagi nasihat yang baik lagi pun dia orang baru 4 bulan bercinta. so kenal hati budi masing-masing pun belum 100%. dan Saya? saya belum ada pengganti dirinya. Hati saya Allah jew yang tahu macam mana sakitnya tapi saya buat cool jew :(

Saya berharap sangat ini nota terakhir buat bekas kekasih saya, saya tahu dia akan baca entry ini sebab dia memang suka baca ertikel dalam blog ini. Lepas ini jangan pernah hubungi saya lagi sebab saya pun perlu kan massa untuk melupakan awak. perbanyakkan lagi masa korang berdua untuk keluar bersama-sama, aktiviti sebegini dapat memperbaiki hubungan korang berdua.

Ini pesanan buat Izwan. Pakwe baru bekas kekasih ellang, walaupun kita tidak pernah bertemu dan tidak kenal saya harap sangat kamu dapat jaga dia dengan baik. Mak ayah dia dah kembali kerahmatullah sejak 4 tahun lepas dan saya mengambil alih jadi sebagai mak ayah dia dan menjaga dia dengan baik.

Kamu kena sabar dengan perangai dia yang suka menuduh tanpa asal usul, maafkan saja kerana dia memang jenis macam itu.

Sentiasa sokong kerjaya dia, kalau dia ada masalah tolong jangan tambahkan masalah itu, sebaiknya kamu pejuk dia dengan nada yang lembut.

Hatinya lembut dan mudah terguris dengan kata-kata kesat, jadi bila berbual dengannya jangan terlalu bergurau, adakalanya dia terasa.

Dia tidak suka di tengking, jadi jangan pernah marah dia bila dia buat kesilapan.

Tolong sediakan pad kotex dalam beg kamu, sebab dia selalu lupa masa datang bulan dan selalu lupa bawa pad. Sediakan 2 atau 3 helai pun dah cukup.

Bila dia datang bulan moodnya sangat tak baik, silap hari bulan hempon dia baling dekat kamu,selalu marah-marah dan maki hamun tak tentu pasal. so maafkan saja ya. nanti bila dah sempuh dari penyakit bulan tu dia ok semula.

Tolong bawa tuala kecil bila keluar berdua sebab dalam bas atau kereta dia selalu nak muntah, kalau nak senang sediakan plastik dalam bag.

Masa malam jangan pernah ceritakan dia cerita hantu sebab dia seorang wanita yang penakut tak pasal-pasal sampai termimpi-mimpi.

Kalau kamu seorang yang perokok tolong berhenti merokok sebab kepala dia pening bila hidu asap rokok.

Bila keluar beli barang, dia suka beli warna pink jadi belikan apa yang dia mahu dan bukan yang kamu mahu. sebab dia kalau nak sesuatu yang dia suka dia akan kecewa bila tidak dapat memilikinya.

Setiap pagi tolong hantar SMS dekat hempon dia ucap "Selamat pagi sayang, I Love U so Much" dan malam sebelum tidur hantar SMS ucap "Selamat malam sayang, I Love U so Much" dia amat suka bila dapat sms sebegini menandakan dirinya sentiasa dalam hati kamu.

Bila dia demam tolong jangan bagi dia makan ubat sebab dia tidak suka lagi-lagi ubat pahit. Sebaiknya kamu pergi jumpa dia, duduk di tepi sambil borak-borak kosong. Dia lagi suka di temankan bila demam daripada makan ubat.

Ingat antybody nya terlalu lemah dan senang di serang demam, kalau kamu ada masa lapang sesekali masakkan dia bubur + teh O kurang manis.

Jangan bagi dia minum coca-cola banyak sangat sebab nanti dia sendawa. dia tidak suka bila sendawa.

Dia selalu masak tak sedap, jadi bila nanti dia masak untuk kamu jangan pernah cakap tak sedap. Sebaiknya kamu makan sampai habis dan cakap wah! bertuah saya dapat awak sebab pandai masak.

Kadang-kadang dia buat milo letak susu terlalu banyak dan manis sangat, jangan complain pula manis sangat sebaiknya kamu cakap saja emm.. air ni manis macam awak. saya suka. dan kadang-kadang tawar pula jadi cakap je "awak, tolong tambah gula sikit" jangan pula cakap "awak buat air ni tak de rasa pun" nanti hatinya terguris.

Dia selalu tinggalkan barang dekat rumah contohnya kunci rumah, pendrive.. nanti dah setengah jalan baru dia ingan. jadi jagan marahkan dia ya sebab dia memang macam tu, balik je pergi amik.

Buat keputusan? jangan kamu je yang hari-hari tentukan, sesekali suruh dia yang buat keputusan. adakalanya keputusan yang dia buat lagi bagus dari kamu buat dan ada kalanya keputusan itu tersilap, kamu jangan tengking dia ok. cakap saja tak apa lah.. bukan rezeki lepas tu kamu senyum.

Kulit dia sensetif pada gigitan nyamuk jadi kalau boleh sediakan minyak kayu putih atau ubat lain untuk di sapukan di kulitnya. Suruh juga sapu di perutnya sebab dia selalu sakit perut lagi-lagi masa datang bulan.

Bibir dia selalu pecah-pecah ini menandakan dia kekurangan air. jadi bila kamu perasan itu terjadi bawa kan saja segelas air kosong untuk dia minum.

kalau dia susah nak tidur malam tolong dodoikan sampai dia tidur, tolong nyanyikan dia lagi bangau oh bangau atau burung kakak tua. nanti 5 minit kemudian dia tidur lah tu.

Sekali selaka bawa dia ke pantai atau tengok wayang. sediakan makanan ringan macam kerepe sebab dia sangat suka makan makanan ringan bila bersantai.

tapak kaki dia selalu perpeluh jadi bila belikan seliper beli yang getah bukan plastik, kalau plastik nanti kaki dia basah sebab peluh.

Selalu sediakan stookin dalam bag sebab dia selalu lupa pakai stookin bila berkasut.

Jangan selalu bagi dia penat macam perlari atau bersukan sebab jantung dia tak berapa ok. sebelah kiri selalu sakit. hari tu saya nak bawa dia pergi hospital tapi dia tak nak, jangan paksa dia pergi hospital kalau dia tak nak.

Kalau belikan dia cincin jangan beli cincin silver sebab seminggu bila dia pakai tangan dia akan timbul bintik-bintik gatal. kalau boleh sediakan bedak john son baby bubuh tempat yang gatal.

Dia seorang wanita yang tidak pandai melintasa jalan, kalau esok-esok korang berdua melintas sila ikut jejantas. tapi dia degil sikit tu nak jalan singkat jadi tolong pimpin tangan dia semasa melintas.

Kalau korang berdua keluar bersiar-siar jangan biarkan dia tak pakai tudung, itu pesanan mak dia pada saya sebelum meninggal.

Jangan pernah lupa hari-hari bersejarahnya seperti tarikh lahirnya 26/03/, mak dia meninggal bulan 5 2007. bulan 3 ni dia ada konvo dan sepatutnya dia pergi dengan saya, baju pun semua saya sudah sediakan tapi tak apa lah, saya bagi amanah kat kamu untuk pergi dengan dia. batalkan saya semua epoiment pada masa itu. kalau saya boleh dari sabah tebang ke KL kemudian naik bas 5 ke johor, kenapa kamu tak boleh dari KL drive ke johor. dekat jew kan? jangan bagi alasan untuk kata TIDAK.

Jangan asyik pentingkan kerja, sesekali luangkankan masa untuknya. banyakkan buat kejutan, hari-hari biasa pun tak apa. jangan beli kan dia bunga Ros, dia memang tak suka. Belikan teddy bear ker, shinchan pun dia suka juga, mashimaro pun dia suka. Teddy bear yang saya belikan sebesar dia tu tolong buang yew supaya dia boleh lupakan saya 100%.

Kakak dia dan abang teh dia terima kamu kan? dia ada cerita semalam. Tahniah buat kamu sebab 5 tahun saya couple dengan dia, 1 jam pun kakak dia tak pernah nak terima saya. jadi kamu kira beruntung sebab tak akan rasa kena halau dari rumah kakak dia dan keluar macam yang saya rasa. Malam tu saya tidur dekat bas stop nak balik jB dah malam tak ada bas nak tak nak esok pagi baru saya dapat balik.

ok Izwan, jangan pernah lukai hatinya.. saya sentiasa mendokan kebahagiaan kamu berdua sampai ke anak cucu. oh yah lagi satu kalau solat 5 waktu sedekahkan Al-Fatihan pada kedua orang tua dia yew. Dan mulai 4 5 bulan lepas saya dah lepaskan tanggungjawab saya untuk jaga dia sebagai mana janji saya pada mak dia dulu. Walaupun hakikatnya hati saya ni retak tapi melihat dia bahagia dengan kamu saya dah cukup gembira.

Ini saja yang dapat saya sampaikan. Assalamualaikum.

Graduan Menganggur! Salah Siapa?

 

Assalamualaikum, Gambar diatas itu saya ambil dari google. Tadi masa buka facebook ada seorang kawan yang suda lama tidak bertemu dan borak dalam masa 15 minit macam tu lah, kemudian dia menanyakatan pasal kerja. ellang jawab "menganggur" memang betul ellang termasuk dari golongan "Graduan Yang Menganggur" Kenapa boleh menganggur? ellang dah banyak buat permohonan kerja dengan menghantar resume dan sijil diploma dan 1 daripada 10 sahaja yang ada respond kenapa boleh jadi macam begitu? Daripada 9 tadi ellang try lagi hantar permohonan kerja, resume dan sijil SPM. 9 majikan beri respond yang baik "Minggu depan boleh masuk kerja" rata-rata jawapan macam itu lah.

Wah kenapa diploma tak ada respond berbanding SPM? Adakah diploma atau draduan lain dijil sampah? kenapa nak peningkan kepala belajar lepas tu habiskan duit mak bapa tampah dengan duit PTPTN dan hasilnya SAMPAH?

The Star Online melaporkan satu kajian menunjukkan 5 faktor utama graduan menganggur:
1. Kurang latihan industri
2. Lemah Bahasa Inggeris
3. Lemah kemahiran menyelesaikan masalah
4. Suka bertukar kerja (job-hopping)
5. Kurang keyakinan diri


Bagi ellang ini adalah alasan semata-mata. SPM tak ada latihan industri kalau ada pun cuma geografi dan kemahiran hidup kenapa SPM lagi cerah peluang pekerjaan daripada graduan?

ellang ada satu sijil yang mungkin orang lain tak ada iaitu Sijil Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah siap ada cop kementerian Malaysia dan Sijil Jabatan Pembangunan Persekutuan Sabah  JPPS pun tak laku agaknya.

Ada juga mengatakan faktor permintaan gaji terlalu tinggi bagi mereka yang graduan. Macam mana nak minta gaji tinggi, intiview pun tak di panggil oleh majikan. jadi takkan nak guna SPM? Tepuk dada tanya minda.

Ada juga yang cakap faktor pemilihan kerja. Ada ke pilih kerja? kalau kita keluar dengan sijil DTM tak kak kita pergi mohon Pegawai Bank?  atau ini cuma mainan politik? semua yang ellang mohon dengan jurusan yang ellang ambil, tapi kenapa masih belum di terima kerja?

ellang cadangkan bagi majikan, sekirannya anda menolak permohonan graduan untuk berkerja di syarikat anda tolong sertakan dengan alasan yang munasabah.

Nota Kakitangan : baik buka niaga sendiri. Aman hidup.

Nak Minta Maaf Kepada Semua Pengunjung Dan Follower

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua pengunjung dan follower blog ini. Sekarang ini saya tidak dapat ber-blogwalking, tak dapat nak jejak kasih kawan yang tinggalkan jejak dekat shoutMix Chat, tak dapat nak komen entry-entry terbaru kawan-kawan dan tak dapat nak follow kawan-kawan yang follow blog ini di sebabkan hujan lebat dan akibat daripada itu gangguan internet berlaku di sekitar Sandakan sabah. Tadi tengok dekat info cuaca pun memang musim hujan bulan ini, kalau korang tak percaya boleh datang rumah saya sendiri dan buktikan kan atau percaya lah pada pakar (ini ayat iklan shampoo). Okey, saya selaku owner pada blog ellang design mengistiharkan memohon ribuan kemaaf atas masaalah yang sesiapa pun tidak ingini. Sehubungan daripada itu (Ayat skema pulak) Insaya-Allah malam nanti kalau (<-- saya bold ya.) kalau line dah okey saya ronda-ronda kuala lumpur, kalau masih tak okey nak tak nak subuh esok lah baru buat blogwalking dan follow mana yang belum di follow. Okey (berapa banyak okey dah) Sekali lagi saya susun 10 jari memohon maaf pada semua dan terima kasih sebab sudi jenguk blog yang tunggang langgang tak seberapa ini.


 

Dari tadi asyik loadinghuhu...


Saturday, January 29, 2011

Request Header Dari Kak Lynn

Assalamualaikum, Ok terus pada point utama di mana saya nak serahkan header kat bawa ni kepada tuan dia iaitu Kak Lynn. Sebenarnya saya lapar ni huhu, lepas ni nak pergi makan dekat bawah, mama dah terjerit-jerit tu "lang....oh...lang... turun makan.. nanti ko makin kurus pulak" haa dengar tu. hehehe.. Okey..okey header ni macam biasa saiz atas permintaan tuan punya blog. Kak lynn request saiz 930x34=72pixel. Dia cakap letak strawberry, terus terang masa buat header ni semalam rasa macam nak pergi mall je beli strawberry huhu mengidam strawbbery dah ni :P

Okey kak lynn, dekat bawah ni URL banner yang akak request.

http://lh5.ggpht.com/_qOIS4iTNHIU/TUQgL_YB-jI/AAAAAAAAAgM/d8QWwJWpQUs/s640/kakazlina.png

Saya sarankan pada mereka yang request header tolong ambil header dari url yang saya masukkan sebab paparan dia tak berkurangan berbanding copy paste header yang sudah saya masukkan ke dalam entry requesr ni.

Guna Read More Kemaskan Blog


Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua pembaca. Entry ini dari hari itu lagi nak tulis tapi tak ada kesempatan pula, Ada kawan yang tanya kenapa blog ellang Design tak guna Read More pada sesebuah entry. Ok memang Read More sangat baik untuk blog agar iya nampak kemas dan jarak antara tajuk entry lain nampak dekat. Tapi setiap aggapan orang lain tidak sama contohnya saya lebih suka blog yang tidak meletak Read More untuk memudahkan saya scrol kebawa dan baca entry tanpa tekan pada butang Read More. Sekiranya blog itu mempunyai Read More kemungkinan saya tidak baca sampai habis dan kalau tak ada Read More senang baca jew sampai bawah, nak komen tinggal klik butang komen dan masukkan komen pastu submit. Berbanding ada Read More, baca setengah entry kemudian mencari perkataan mana yang tadi last kita baca kemudian sambung baca entry dan tekan butang komen dan masukkan komen dan submit (berapa banyak dan lah) Bagi saya Read More lagi banyak kerja untuk sesetengah pembaca. Lastly kedua-duanya pun okey juga. Saya suka blog yang ada Read More sebab kemas dan saya lebih suka blog yang tidak ada Read More senang nak baca entry.

Thursday, January 27, 2011

Tolong Promot Special Giveaway From Moscow!

Ehem..ehem..ekceli dah lama saya berhasrat utk membuat giveaway ni tapi tidak berapa tahu sgt caranya. Thanks a lots kepada Encik asben yang membantu dan ellang serta lorna


Ok tak nak bercoleteh panjang...cuma nak bagitau kpd sesiapa yg ingin menyertai giveaway. Untuk makluman juga syarat no.5 telah diubahsuai sikit atas sebab2 tertentu..so kepada anda yg terawal menyertai GA ini..sila take note ya! Dan saya dgn rendah dirinya meminta maaf diatas perkara ini.

Syarat-syaratnya
  1. Peserta mesti mempunyai blog (kalau tidak camana nak tag member   kan?)
  2. Anda dijemput menjadi follower http://norakhtar.blogspot.com (tiada paksaan)
  3. Post satu entry ttg giveaway ini di dlm blog anda "Special Giveaway from Moscow" dan link kpd blog ini ( copy syarat penyertaan dr  no-1 hingga seterusnya)..dan kalau rajin letak enty berkaitan di sidebar blog anda..kalau tak rajin..tak payah..tak nak paksa..:) 
  4. Tag 5 orang rakan blog anda(nak tag lebih pun takpe) dan pastikan mereka tahu diri mereka telah di tag. 
  5. Tinggalkan komen ikhlas anda tentang (1) kebaikan  giveaway dan (1) keburukan giveaway di bahagian komen kat bawah ini beserta URL blog anda supaya senang saya contact. 
  6. Giveaway ini bermula petang ini hingga 28 Feb 2011. <- Sehari selepas bday ellang HaHaHa
Pesanan Penaja..cewahhhh!!!
  • Jika anda rasa giveaway ini membebankan..atau membuang masa anda..takyah susah2 nak join.. Semua ini hanya untuk suka2 sahaja 
  • Cara penghantaran hadiah akan dibincangkan selepas pemenang dapat ditemui.  
  • 5 peserta akan menerima 2 hadiah dari saya.
  • Pertukaran hadiah diantara pemenang boleh dilakukan suka sama suka. 
Seblom itu saya nak tag 10 orang rakan saya
1.  orangmou
2.  mialiana

3.  lorna

4.  ellang

5.  Irfan

6.  abgteror

7.  scarlettjl

8.  terompah

9.  blueriders

10.unclepunyablog



Have fun semua!!! 



Hadiah yg tidak seberapa dari saya



1 )T-SHIRT HARD ROCK CAFE MOSCOW- Akan dibeli selepas mengetahui saiz baju yg dipakai oleh rakan yang bertuah.


2 ) Baju kanak-kanak yg bewarna putih + baju t-shirt berlengan panjang dgn tulisan "kiss me" kat depan. Tanda harga pun masih melekat lagi.

3 ) Mintak maaf..baju kanak2 lagi + baju t-shirt untuk wanita bersaiz L.  

4 ) pakaian untuk kanak2 + tudung kaler hijau yang saya beli di Belgium. 


5 ) T-shirt wanita bersaiz L +  baby bip yg cute. Untuk Adibpun saya beli satu sbb berkenan.

Untuk lelaki2..saya mintak maaf sbb tak pandai nak pilih barangan untuk lelaki. Jika anda terpilih antara 5 yg bertuah..bolehlah diberi kepada sesiapa yg dekat dihati. Tataaaa...


***
P/S : Sebarang pertanyaan tolong paste kan di blog Kak Nor.
 
© Copyright and Design by ellang
..:| Hak cipta terpelihara oleh http://ellangdesign.blogspot.com |:..